Hozzávalók:
Gorgonzolás fűszervaj:
4 evőkanál puha vaj
4 evőkanál gorgonzola sajt
1 evőkanál aprított friss petrezselyem
Steak:
4 rib eye steak (vagy más hússzelet, tetszés szerint)
Só és törött bors
Olívaolaj
Püré:
1,4 kg pézsmatök
1,4 kg keményítőben gazdag burgonya
1 teáskanál só
2,5 dl sovány tejszín (vagy zsíros tejszín vagy tej, ízlés szerint)
15 dkg sótlan vaj
2 evőkanál apróra vagdalt metélőhagyma
1 evőkanál apróra vagdalt zsálya
Elkészítés:
Gorgonzolás fűszervaj:
Keverd össze a vajat a gorgonzola sajttal és a friss petrezselyemmel.
Tegyél egy evőkanál fűszeres vajat a steakek tetejére, és hagyd, hogy az olvadt vaj tálalás közben a hússzeletek oldalára csorogjon.
Steak
Fűszerezd meg a steakek mindkét oldalát sóval és törött borssal. Csomagold be mindegyik steak szeletet szorosan alufóliába, majd tedd a hűtőbe néhány órára vagy akár egész éjszakára. Megjegyzés: sütés előtt 30 perccel vedd ki a hússzeleteket a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjenek.
Melegítsd közepes hőfokon a nagy serpenyőt fedővel. Akkor elég meleg a serpenyő, ha a beleejtett vízcsepp ide-oda táncol a serpenyőben.
Permetezz olívaolajat a serpenyő aljára, és győződj meg róla, hogy kellően felmelegedett.
Helyezd a steak szeleteket a serpenyőbe, és közepes hőfokon süsd két percig. Fordítsd meg a húsokat, és süsd a másik oldalukat is két percig. Ellenőrizd, mennyire sült át a steak. Szükség esetén süsd tovább.
Vedd le a steaket a főzőlapról, és hagyd pihenni öt percig.
Püré:
Hámozd meg és magozd ki a pézsmatököt és a burgonyát, majd vágd mindkettőt 2 cm-es kockákra.
Tedd a pézsmatököt és a burgonyát az iCook 4 literes főzőedénybe, öntsd fel vízzel, tegyél bele 1 teáskanál sót, majd forrald fel a vizet. Hagyd főni 10 percig, vagy annyi ideig, hogy a pézsmatököt és a burgonyát könnyen meg lehessen szúrni egy villával. Ha kész, öntsd le róla a vizet.
Tedd a pézsmatököt és a burgonyát egy turmixgépbe, majd keverd puha péppé.
Add hozzá a vajat, és keverd el, amíg el nem olvad. Tedd bele a sovány tejszínt, és alapos keveréssel elegyítsd a pürével. Keverd a pürébe az aprított metélőhagymát és zsályát, majd ízlés szerint sózd és borsozd meg.
Tálalási javaslat: extra köretként friss, párolt zöldbabot is kínálhatsz mellé, mely színével és ízével még különlegesebbé teszi az ételt.