Nehézségi sznt: Könnyű
Felhasznált felszerelések: iCook 30 cm-es tapadásmentes edény, iCook 5-darabos késkészlet.
Ezt az egyszerű és jól variálható receptet Seval Karatay küldte be a törökországi Isztambulból. Véleménye szerint: „Ezt a böreket valójában sütőben szokás elkészíteni, de egyszerűbb és gazdaságosabb a serpenyőben megfőzni.”
Hozzávalók a mártáshoz:
2 nagy kerek filo rétestészta lap
2 tojás
5-6 evőkanál joghurt
¼ pohár olívaolaj
1-2 evőkanál ecet
Hozzávalók a töltelékhez: Többféle töltelékkel elkészíthető. Íme néhány Seval által javasolt töltelék:
Sajtos:
200–250 g morzsolt feta sajt
Fél csokor petrezselyem és édeskömény finomra vágva
1 teáskanál zúzott pirospaprika
Keverd össze, és tedd a tésztába.
Spenótos:
500 g spenót, megmosva, apróra vágva és sóval bedörzsölve
100 g morzsolt feta sajt
Só, feketebors és kakukkfű – ízlés szerint
Keverd össze, és tedd a tésztába.
Húsos és zöldséges:
250 g darált hús
1 közepes méretű vöröshagyma, apróra vágva
1 közepes méretű póréhagyma, apróra vágva
1 közepes méretű sárgarépa, reszelve
Pirítsd meg az összes hozzávalót, és ízlés szerint fűszerezd sóval, feketeborssal és zúzott piros paprikával. Hűtsd le gyorsan, majd tedd a tésztába.
Burgonyás:
3 közepes méretű burgonya, reszelve
1 közepes méretű vöröshagyma, apróra vágva
Pirítsd meg a két hozzávalót, és ízlés szerint fűszerezd sóval, feketeborssal és zúzott piros paprikával. Hűtsd le gyorsan, majd tedd a tésztába.
Elkészítés módja
Vágd ketté a két nagy kerek filo rétestészta lapot.
Keverd össze a tojásokat, a joghurtot, az olívaolajat és az ecetet egy tálban, majd öntsd rá a négy félkör alakú tésztalapra.
Készítsd el kedvenc töltelékedet, majd ha elkészült, tedd rá a töltelék negyedrészét a tésztalap hosszú oldalára, és tekerd fel a lapot.
Önts egy kevés olívaolajat a serpenyőbe, majd tedd a feltekert tésztát a serpenyő közepébe, és formázz spirál alakot. Végezd el ugyanezeket a lépéseket a másik három tésztalappal, majd folytasd a spirált alakot a serpenyőben.
Kend rá a maradék mártást az immár spirál alakú pitére. Tedd a fedőt a serpenyőbe, és főzd a legalacsonyabb hőfokon, amíg a tésztalapok felülete aranybarnára nem pirul. Fordítsd fejjel lefelé a pitét egy lapostányér segítségével, és főzd meg a másik oldalát. Ha mindkét oldal aranybarnára pirult, az étel tálalható!