Elkészítési idő: 30 perc, főzési idő: 2,5 óra
Hozzávalók a madársalátához és az áfonyával töltött körtéhez:
2 kicsi, érett körte
4 teáskanálnyi áfonyaszósz
200 g madársaláta
A salátaöntethez: 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál méz, 4 evőkanál balzsamecet, 6 evőkanál extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
Áfonyával töltött körte: Mosd meg a körtéket, vágd őket félbe, majd vágd ki a szárat és a magházat. Tegyél egy teáskanálnyi áfonyaszószt a körte kivájt közepébe.
Madársaláta: Mosd meg és centrifugáld ki a salátát. Keverd össze a salátaöntet hozzávalóit.
Hozzávalók a gombócokhoz:
4 napos, száraz zsemle
2 közepes méretű tojás
200 ml tej
Fél fej hagyma
30 g petrezselyem
2 evőkanál vaj
Só és őrölt bors
Egy csipetnyi szerecsendió
Elkészítés:
Vágd fel apróra a hagymát, és enyhén pirítd meg a vajon. Add hozzá a tejet, és melegítsd fel, de ügyelj rá, hogy ne forrjon fel. Add hozzá a fűszereket.
Tedd a felkockázott zsemléket egy üveg tálba, és öntsd rá ezt a keveréket, majd add hozzá a petrezselymet. Keverd össze, és várj 10 percet, hogy a zsemle megszívja magát.
Add hozzá a tojásokat, majd kézzel keverd össze alaposan. Gyúrd össze kemény tésztává. Nedves kézzel készíts nyolc teniszlabda méretű gombócot.
Hozzávalók az ünnepi gulyáshoz:
1 kg marhahús
2 evőkanál növényi olaj
1 hagyma
1 sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
1 rúd fahéj
7 szegfűszeg
1 db csillagánizs
3 db borókabogyó
1 babérlevél
1 db rozmaringág
3 db kakukkfűág
1 db organikus narancs
2 evőkanál méz
150 ml gyümölcsös vörösbor
150 ml marhahúslé
Só és bors
Elkészítés:
Hámozd meg és vágd apróra a hagymát és a fokhagymagerezdeket. Hámozd meg és vágd fel a sárgarépát. Mosd meg a narancsot meleg vízben, reszeld le a héját, facsard ki a levét, és tedd mindkettőt félre.
Tedd a fahéjat, a szegfűszeget, a babérlevelet, a csillagánizst, a borókabogyót, a rozmaringot, a kakukkfüvet és a narancshéjat egy teatojásba, és zárd le. Ha nincs teatojásod, használhatsz teafilter-tasakot, amit egy fonállal vagy szalaggal le tudsz zárni.
Fokozatosan süsd át a marhahúst az iCook Wokban olaj nélkül, magas lángon, majd vedd ki az edényből.
Önts olajat a wokba, rövid ideig pirítsd a hagymát, a fokhagymát és a sárgarépát. Add hozzá a húst és a lisztet, majd várj egy kicsit, hogy a hús levet eresszen. Ezután öntsd hozzá a bort, a marhahúslevet és a narancslevet. Add hozzá a fűszernövényeket és a fűszereket, majd ízlés szerint sózd, borsozd. Tedd az edényre a fedelet, és 1 órán át főzd a húst. Ez idő alatt készítsd el a gombócokat (ld. fent).
Egy óra után óvatosan távolítsd el a wok fedelét, tedd a wokba a pároló betétet, majd tedd bele a gombócokat. Helyezd vissza a fedelet, és zárd le a VITALOCK-kal. Hagyd lassú tűzön főni még 1 óráig.
Ezt követően óvatosan távolítsd el a fedelet, tedd az edénybe az áfonyával töltött körtéket. Tedd vissza a fedelet, és hadd lassú tűzön főni további 20 percig.
Az elkészült étel tálalása:
Oszd szét a madársalátát négy tányérra, önts rá egy kevés salátaöntetet, majd helyezd az áfonyával töltött körtéket a salátára. Tegyél minden tányérra két gombócot, majd egy adag gulyást, és önts rá sok szószt.