REFLEKTORFÉNYBEN
© Shutterstock

Útmutató a D-vitamin nyári bevitelére

Vitaminok és étrend-kiegészítők

Tudd meg, miért nem hagyhatod figyelmen kívül a napvitamint még napos időben sem

Amikor kék az ég, süt a nap és az idő meleg, a D-vitamin-elégtelenség elhanyagolható problémának tűnhet. Miért aggódjunk a napsugárzás által biztosított vitamin miatt, ha bőséges napsütés áll rendelkezésre? A látszat csalhat!

Fontos tudnivalók

A D-vitamin rengeteg előnnyel bír. Szerepet játszik például a sejtosztódásban, és hozzájárul az egészséges csontok, fogak és a normál izomműködés megőrzéséhez, továbbá a kalcium és foszfor normál felszívódásához és felhasználásához és az immunrendszer helyes működéséhez.

Annak ellenére, hogy természetes állapotában megtalálható számos ételben, csak endogén módon állítható elő. Ez azt jelenti, hogy szervezetünk csak akkor képes előállítani a D-vitamint, ha a bőrünket UV-sugárzás éri. Naponta körülbelül 30 perc (napvédő nélküli) napozás elegendő lehet a napi D-vitamin-szükséglet kielégítésére.*

Nyári fejtörő

A fentiek alapján meglepőnek tűnhet egy átfogó tanulmány megállapítása, mely szerint kortól, nemzetiségtől és földrajzi szélességtől függetlenül az európai népesség 40,4%-ánál kimutatható a D-vitamin-elégtelenség.** Télen egyértelműen a rövid napok és a túlnyomórészt beltérben töltött idő a probléma forrása. De mi a helyzet nyáron?

© iStockphoto

Mivel az UV-sugarak nem tesznek kifejezetten jót a bőrnek, sőt korai öregedéshez vezethetnek, a szakértők azt javasolják, hogy használjunk napvédőt, és kerüljük az erős napsütést. Ebben az esetben viszont drámai mértékben lecsökken a D-vitamin bőrben történő előállítása. Kíváncsi vagy, hogy miért? Nézd meg ezt a videót , amely röviden elmagyarázza a problémát és a megoldást. Hogyan tovább?

Három lehetséges megoldás a D-vitamin nyári bevitelére

  1. Zsíros halak: a lazac, a tonhal és a makréla, valamint a halak májából készült olajok kiváló forrásai ennek a zsírban oldódó vitaminnak.

  2. Tojás és sajt: a tojássárgája, a marhamáj és bizonyos sajtfélék szintén tartalmaznak D-vitamint kis mennyiségben.

  3. Étrend-kiegészítők: Kiváló megoldás a potenciális tápanyaghiány pótlására a D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők használata. A két természetes forrásból származó, és többek között a NutriCertTM tanúsítvánnyal rendelkező partnerintézmény által tenyésztett élesztőből kivont NUTRILITETM D-vitamin egyszerű és hatékony módon nyújt megoldást erre a nyári fejtörőre.

Gondoskodj a szervezeted számára szükséges napvitamin beviteléről, évszaktól függetlenül, a NUTRILITE D-vitamin segítségével!

* A napsugárzás segítségével a bőrben előállított D-vitamin mennyiségét befolyásolhatják a földrajzi elhelyezkedés, az évszakok, az ózonréteg és a felhők, a felszíni jellemzők, a ruházat, a bőrszín és az életkor. Forrás: Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), Diétás termékek, táplálkozás és allergiák tudományos testülete (NDA Panel), 2016. Scientific opinion on dietary reference values for vitamin D (Tudományos vélemény a D-vitamin táplálkozási referenciaértékéről), EFSA Journal 2016;14(10):4547, 145 pp. doi:10.2903/j.efsa.2016.4547; https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2016.4547

** Forrás: Cashman KD, Dowling KG, et al. Vitamin D deficiency in Europe: pandemic? (D-vitamin-elégtelenség Európában: pandémia?) Am J Clin Nutr (2016) 103(4):1033–44.10.3945/ajcn.115.120873.

Sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújtsuk Önnek oldalunkon. A sütik olyan fájlok, amelyeket böngészője tárol, és a legtöbb weboldal alkalmazza ezeket, hogy személyre szabja webes élményét.

Ha tovább használja weboldalunkat a beállítások megváltoztatása nélkül, Ön elfogadja a sütik használatát.

Értem