Jó baktériumok az emésztőrendszerben
Táplálkozás és Egészség
Tudtad, hogy vannak jó baktériumok az emésztőrendszeredben? Íme, a legfontosabb tudnivalók!
Tudtad, hogy vannak jó baktériumok az emésztőrendszeredben? Íme, a legfontosabb tudnivalók!
Eddig azt gondoltad, hogy az emésztőrendszeredben lévő baktériumok károsak? Tévedés! Az emberi szervezetben a csecsemőkortól kezdve vannak jó és káros baktériumok, melyek az emésztőrendszerben találhatók. A kettő kombinációja alkotja a bélflórát, más néven mikrobiomot. Nagyon fontos, hogy ezek a baktériumok egyensúlyban legyenek.
A szervezetünkben természetes módon előforduló, élő, jó baktériumokat tejsavképző baktériumoknak nevezzük. Ezek a termékek erjesztett élelmiszerekben, például joghurtban, savanyú káposztában vagy kombuchában is megtalálhatók1. A tejsavképző baktériumok ugyanakkor étrend-kiegészítőkkel is pótolhatók. Az élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben lévő jó baktériumok között az a fő különbség, hogy az étrend-kiegészítők gyakran nagyon jó savtűrő képességgel rendelkeznek.
A baktériumok fontos szerepet töltenek be a bélrendszerben lévő bélflórában. A flórát egymással együttműködő mikroorganizmusok alkotják. Itt a jó baktériumok a káros baktériumokkal versenyeznek az ételek lebontásán és hasznos tápanyagokká történő alakításán.
Az emésztőrendszert gyakran a „második agynak” is nevezik, mivel saját idegrendszerrel rendelkezik, melyet enterikus idegrendszernek nevezünk.
Fontos a jó és káros baktériumok helyes egyensúlyának fenntartása. Az egészséges bélrendszer kulcsszerepet tölt be az immunrendszer támogatásában és a jó közérzet elérésében. Ez megfelelő táplálkozással, kiegyensúlyozott életmóddal és bizonyos étrend-kiegészítőkkel kombinált, egészséges étrenddel érhető el.
Tippek immunrendszered támogatásához:
Kövess kiegyensúlyozott étrendet , mely bőséges mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz.
Fogyassz sok rostot egész nap.
Egészítsd ki étrendedet feldolgozatlan ételekkel .
Kerüld a magas cukor- és telített zsírtartalmú ételek túlzott fogyasztását.
Fogyassz több erjesztett terméket, például joghurtot és kimchit.
Használj az immunrendszer támogatására kialakított étrend-kiegészítőket.
1 National Library of Medicine –
A tejsavképző baktériumok egészségi és táplálkozási előnyei
Sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújtsuk Önnek oldalunkon. A sütik olyan fájlok, amelyeket böngészője tárol, és a legtöbb weboldal alkalmazza ezeket, hogy személyre szabja webes élményét.
Ha tovább használja weboldalunkat a beállítások megváltoztatása nélkül, Ön elfogadja a sütik használatát.