REFLEKTORFÉNYBEN
© iStockphoto

Üvegbe zárt nyár

Otthon és Élet

Őrizd meg a nyár ízeit, és élvezd ezeket a gyümölcsös finomságokat egész évben!

A nyár lassan a végéhez közeleg. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír. A kellemes nyári reggelek hangulatát kedvenc gyümölcseid befőzésével is megőrizheted – a legjobb módszer erre nem más, mint az édes és finom gyümölcslekvár készítése! A dzsemek és lekvárok kitűnő lehetőséget kínálnak a gyümölcsök befőzésére és a felesleg felhasználására, különösen amikor egyszerre túl sok terméssel kell gyorsan kezdeni valamit. A továbbiakban hasznos tippeket adunk a lekvárkészítéshez, valamint megosztjuk három kedvenc gyümölcslekvárunk receptjét.

Kedvenc nyári gyümölcslekvárjaink

Fahéjas szilvadzsem

Ezt a finom dzsemet érdemes a nyári szezonban elkészíteni, mert kellemes fahéjillata remekül passzol a karácsonyi aprósütemények vagy torták hangulatához. Ám nemcsak télen, hanem az év bármely időszakában jólesik ez a finomság.

Málnadzsem – egyszerűen

Legfőképp azért szeretjük ezt a dzsemet, mert nagyon könnyen elkészíthető, és a felnőttek és gyermekek egyaránt imádják. Klasszikus gyümölcsízével azonnal leveszi a felnőtteket a lábáról. Gyermekek is vannak a családban? A dzsem készítése közben a málna magjai egy szita segítségével egyszerűen eltávolíthatók, így a selymes és krémes állagú, zamatos édesség a legkisebbek tetszését is garantáltan elnyeri.

Ízletes narancslekvár

Bár ez a lekvár a dzsemeknél kicsit körülményesebben készíthető el, mindenképpen megéri a plusz fáradozást! A lekvár különleges állagát és kissé kesernyés ízét a narancshéj adja, ami remekül kiegészíti a citrusfélék édes aromáját. Íme, egy újabb friss gyümölcsből készült finomság, mely egész évben élvezhető.

Töltse le ezt a receptet PDF vagy ePub formátumban

  1. Fahéjas szilvadzsem: PDF / ePub

  2. Málnadzsem – egyszerűen: PDF / ePub

  3. Ízletes narancslekvár: PDF / ePub

Hasznos tanácsok a gyümölcsök befőzéséhez:

A lekvár állagának ellenőrzése egy tálkával

Tégy öt tálkát a fagyasztóba legalább 15 percre, majd szedj egy teáskanálnyi mennyiséget a főzés alatt lévő készítményből az egyik tálkába. Nyomkodd meg a készítmény szélét a kanállal vagy az ujjaddal. Ha megráncosodik, akkor megfelelő az állaga. Ha a dzsem vagy a lekvár nyúlós állagú, akkor még nincs kész. Folytasd a főzést, és néhány percenként ellenőrizd az állagát egy új tálkában.

Az üvegek és eszközök sterilizálása

Melegítsd elő a sütőt 120 °C-ra. Mosd meg a lekvárosüvegeket és az eszközöket – merőkanalakat, kisebb kanalakat – meleg vízben Dish Drops TM Folyékony mosogatószer koncentrátummal . Mosogatás után alaposan öblítsd el őket, majd tedd az üvegeket egy sütőtálcára. Tedd az üvegeket a sütőbe 10 percre vagy amíg teljesen megszáradnak, és közben töröld szárazra az eszközöket egy tiszta törlőruhával. A sterilizálás fontos, mert eltávolítja az élesztőt, baktériumokat és gombákat, melyek nagyon rövid idő alatt tönkretehetik a frissen elkészült dzsemet.

A pektin fontossága

A dzsemek, zselék és lekvárok sűrű állagát a gyümölcsben lévő pektin adja. Cukorral történő főzés közben a gyümölcsben természetesen jelen lévő sav besűrűsödik, és kocsonyássá teszi a készítmény állagát. A magas pektintartalmú gyümölcsök közé sorolható az alma, a citrusfélék és a bogyós gyümölcsök. A puha gyümölcsökben, így a barackfélékben és a szilvákban kevesebb a pektin, de pár evőkanál citromlé hozzáadása segít a kívánt állag elérésében. Lehetőség szerint érdemes éretlen gyümölcsöt felhasználni, mert a gyümölcsöknek ebben az állapotában a legmagasabb a pektinszintje.

Sütiket használunk, hogy a legjobb élményt nyújtsuk Önnek oldalunkon. A sütik olyan fájlok, amelyeket böngészője tárol, és a legtöbb weboldal alkalmazza ezeket, hogy személyre szabja webes élményét.

Ha tovább használja weboldalunkat a beállítások megváltoztatása nélkül, Ön elfogadja a sütik használatát.

Értem